Których polskich serów warto spróbować

Polskiej kuchni nie sposób wyobrazić sobie bez serów. Tradycyjne produkty mleczne charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi, ponieważ lokalni smakosze wiedzą o tym bardzo dużo.

Każdy rodzaj sera w Polsce ma unikalną technologię produkcji, w której wykorzystywane są wyłącznie naturalne produkty. Podstawą jest mleko kozie, krowie lub owcze, do którego dodawane są enzymy i starter bakteryjny. Smak polskich serów oczywiście różni się – każdy ma swoją własną „skórkę”.

Oscypek

Oscypek
Fotografia bbc.com
Znakiem rozpoznawczym Polski jest wędzony ser oscypek, który tradycyjnie wytwarzany jest przez baców z mleka owczego. Przygotowany ser jest najpierw moczony w osolonej wodzie, a następnie wędzony przez 12 dni bezpośrednio w bacówce. Rezultatem jest „beczka” ze spiczastymi krawędziami i wzorem na zewnątrz.

Mówi się, że jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dzięki ziołom, którymi żywią się owce i czystemu górskiemu powietrzu. Oscypek ma subtelny smak górskich pastwisk i jest dobry jako przekąska sama w sobie lub jako dodatek do innych potraw. Tradycyjnym połączeniem są plastry tego typu sera z dżemem żurawinowym lub borówkowym. W zależności od wielkości i miejsca zakupu, jego cena może wahać się od 1 do 45 złotych (0,23-10,48 euro).

Ser Królewski

Ser Królewski
Fotografia deligro.pl
Nazwa produktu mówi sama za siebie. Ser produkowany jest z mleka krowiego i należy do półtwardych serów podpuszczkowych typu Maasdam. Ma dość elastyczną konsystencję, silny zapach i średni stopień twardości. Kolor może być jasnobrązowy lub może przybrać odcień kości słoniowej.

Smakosze uważają, że orzechowy smak sera królewskiego dobrze komponuje się z mięsem, warzywami i produktami mącznymi. Można go kupić za 20-35 złotych za kilogram, czyli około 4,6-8,15 euro.

Sery z pleśnią

Sery z pleśnią
Fotografia staramleczarnia.pl
Ten rodzaj sera jest produkowany w Polsce od dawna. Przez długi czas Polacy nauczyli się kontrolować proces dojrzewania i nie bać się pleśni. Sposób przygotowania można podzielić na tradycyjny i przemysłowy. Najpopularniejszymi rodzajami na polskich półkach są Brie i Camembert – z białą pleśnią. Najszlachetniejszy jest ser z niebieską pleśnią – Lazur. Takie sery zazwyczaj spożywa się z mięsem (kaczka, kurczak, wieprzowina) i popija białym lub czerwonym winem. Kosztują od 30 złotych za kilogram (7 euro).

Radamer

Radamer
Fotografia spomlek.pl
Ta marka sera jest znana na całym świecie. Produkt mleczny ma jasnożółty kolor i duże, równomierne dziury w swojej strukturze. Ma pikantny zapach i słodki, kremowy smak. Jest używany w kuchni do przygotowywania zimnych przekąsek. Kluczem do gastronomicznej przyjemności jest połączenie Radamera z kawałkami warzyw (ogórki, pomidory, papryka). Nie należy jednak przesadzać – warzywa mogą przytłoczyć delikatny smak produktu. Średnia cena to 22 złote za kilogram (5 euro).

Liliput

Liliput
Fotografia mlekovita.com.pl
Półtwardy ser podpuszczkowy Liliput ma zwarty kształt i woskową skorupkę. Charakteryzuje się tłustym i lekko słonawym smakiem, a jego jakość dorównuje produktom francuskim. Smak sera jest czysty i intensywny, bez obcych zanieczyszczeń. Zyskał popularność dzięki temu, że jest wygodny do kanapek. Lilliput dobrze komponuje się z młodymi odmianami orzechów. Aby doświadczyć całej palety smaków, wybierz nerkowce, orzechy laskowe i migdały. Można je kupić w polskich sklepach w cenie 20 złotych za kilogram, czyli około 4,6 euro.

Serenada salami

Serenada salami
Fotografia pomlek.pl
Serenada Salami to ser dojrzewający produkowany w Polsce z wyselekcjonowanego mleka krowiego. Ma gęstą konsystencję typową dla serów twardych. Salami Serenada wyróżnia się łagodnym smakiem i bogatą kremowo-żółtą barwą. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w mleku, produkt ma subtelny maślany smak. Zazwyczaj ser jest używany do kanapek, ale smakosze często łączą go z jagodami i owocami. Kosztuje 20-23 zł za kilogram, czyli około 4,6-5,35 euro.

Ser Gouda

Ser Gouda
Fotografia pracowniaserow.pl
Ser Gouda jest również bardzo popularny w Polsce. Produkt smakuje jak miękkie masło i sprawia wrażenie delikatnego i rozpływającego się w ustach. Nie jest tłusty, mączny ani pastowaty. Odcień koloru waha się od jasnobrązowego do ciemnobrązowego. Ser Gouda podawany jest jako przekąska do herbaty lub kawy, a także jako dodatek do sałatek warzywnych, dań mięsnych i pizzy. Średnia cena w Polsce wynosi 19 złotych lub 4,5 euro za kilogram.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przegapiłeś

Polskie piwo

8 maja, 2025 Adrian Szymański