Polskie piwo to dobry wybór dla fanów europejskich lagerów. W Polsce bursztynowy trunek pod względem popularności ustępuje jedynie wódce. Polskie piwo charakteryzuje się nienaganną jakością, oryginalnymi recepturami i różnorodnością marek. W kraju działają zarówno duże światowe koncerny, jak i własne browary z bogatą historią. Napoje charakteryzują się zaokrąglonym miękkim smakiem, aromatem, odpowiadającym wybranemu stylowi. Polscy piwowarzy byli głównie pod wpływem tradycji Czech i Niemiec. Z tego powodu podstawę asortymentu stanowią jasne lagery.
Popularne marki polskiego piwa
Niektóre z najpopularniejszych marek piwa produkowanego w Polsce obejmują:
Grimbergen Double Ambree
Fotografia 1001spirits.com
Belgijskie piwo produkowane przez Carlsberg Holding w zakładach na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Jest to międzynarodowa marka, której napoje są bardzo popularne w kraju. Piwo ma ciemnobursztynowy kolor, bogaty smak z nutami sułtanek, suszonych owoców i słodu. W bukiecie dominują subtelne ślady czekolady i karmelu.
Edelmeister
Fotografia hosteleriaecuador.com
Klasyczny niemiecki pilzner produkowany przez Van Pur, największą niezależną firmę w kraju. Napój ma piękny jasnozłoty kolor, a w smaku dominują nuty słodowe i lekka chmielowa goryczka. Aromat utkany jest z nut trawy łąkowej, lekkiego słodu.
Karpackie Primium
Fotografia hosteleriaecuador.com
Napój o żółto-złotej barwie i mocy 5%. W czystym smaku dominują niuanse zbożowe, nuty miodu i subtelne owocowe pióropusze. Bukiet ujawnia nuty kukurydzy, przypraw i kwiatów.
Lomza
Fotografia renexinternational.com
Piwo o bogatej złotej barwie, fascynuje lekkim orzeźwiającym smakiem, zdominowanym przez nuty chlebowe, którym towarzyszą nuty kwiatów łąkowych, herbatników, chmielu. Aromat jest hipnotyzujący z nutami lekkich owoców i świeżego zboża.
Zywiec
Fotografia grupazywiec.pl
Jasny lager o złocistej barwie, którą przypomina wysoka biała piana. W chmielowym smaku wyraźnie wyczuwalne są owocowe tony, nuty ziół łąkowych i słodu. W aromacie dominują owoce cytrusowe, jęczmień i gałka muszkatołowa.
Dobre gatunki piwa produkowane są pod tak znanymi markami jak Lech, Żubr, Tyskie.
Specyfika serwowania
Do polskiego piwa warto zastosować zasady degustacji zalecane dla bursztynowego napoju z Niemiec. Pomoże to poczuć całe bogactwo smaku, zapoznać się z jasnymi aromatycznymi nutami lagera lub pilznera. Przed podaniem polskie piwo schładza się do temperatury 4-7 stopni. Napój wlewa się do wysokich szklanek wykonanych z cienkiego szkła. W uniknięciu tworzenia się wysokiej piany pomoże nalewanie w dwóch etapach i ustawienie szklanek pod kątem 45 stopni do strumienia.
Polskie piwo dobrze komponuje się z klasycznymi przekąskami: kawałkami mięsa, tostami, suszonymi rybami. Fani złożonych połączeń smakowych mogą wykorzystać napoje z Polski do tworzenia koktajli. Do najpopularniejszych miksów, które warto poznać należą Diesel, Trzech Towarzyszy, Royal Purple.
Trochę historii
Historia piwowarstwa w Polsce jest jedną z najstarszych w Europie. Polacy warzyli bursztynowy napój już za czasów księcia Lecha, twórcy polskiej państwowości. Pierwszy browar królewski powstał pod koniec X wieku, a na początku XI wieku Bolesław Chrobry wydał pierwsze ustawy dotyczące produkcji piwa. Polscy piwowarzy starannie strzegli receptur swoich trunków, przekazując tajemnice w swoich rodzinach. Był to jeden z powodów, dla których polskie piwo ma swój własny, charyzmatyczny charakter, pomimo aktywnego wprowadzania czeskich i niemieckich technologii.
Dziś w Polsce działa około 100 browarów, otwierają się też małe browary produkujące piwo rzemieślnicze. Produkty z tego kraju zajmą godne miejsce na głośnej imprezie lub na stole podczas oglądania meczu piłki nożnej. Orzeźwiający smak i jasny charakter to dobre powody, by spróbować polskiego piwa.